Ortodonția se ocupă cu tratamentul anomaliilor dento-maxilare, respectiv îndreptarea și corectarea poziției dinților (dinți nealiniați, înghesuiți, spațieri dentare) și corectarea ocluziei (mușcăturii).

Dinții incorect pozitionați sunt predispuși la apariția cariilor și bolilor gingivale (datorită efectuării cu dificultate a periajului în spațiile mai greu accesibile) sau la fracturi (datorită unor forțe anormale exercitate asupra lor), iar necorectarea problemelor severe de ocluzie crește riscul apariției bolilor parodontale, creează presiune asupra articulației  temporo - mandibulare și afectează procesului de masticație.

Datorită tehnicilor moderne existente, dinții pot fi îndreptați la orice vârstă cu ajutorul tratamentelor ortodontice. La copiii aflați în creștere, aparatul dentar ghidează erupția dinților permanenți cât mai aproape de poziția lor corectă, în timp ce la adulți aparatul dentar corectează poziția incorectă a dinților și a ocluziei.

În funcție de anomaliile dento-maxilare identificate în urma unei consultații de specialitate, medicul ortodont determină dacă pacientului îi este recomandat un tratament ortodontic. În momentul începerii unui tratament ortodontic este important ca pacientul să aibă o igienă orală bună și să nu prezinte carii netratate.

Tipuri de aparate dentare:

  • Aparat dentar mobil
  • Aparat dentar fix cu brackeți metalici  
  • Aparat dentar fix cu brackeți din ceramică
  • Aparat dentar fix cu brackeți din safir

Aparatul dentar mobil este recomandat copiilor în perioada dentiției mixte (6-12 ani) pentru a stimula creșterea maxilarului și a mandibulei și pentru a lărgi arcadele, astfel încât dinții definitivi să aibă suficient spațiu să erupă neînghesuiți și în poziții corecte. Aparatele dentare pentru copii se pot personaliza în diverse culori.

Aparatele dentare fixe se recomandă adolescenților și adulților pentru corectarea anomaliilor dentare precum: dinți nealiniați, înghesuiți, spațieri dentare și corectarea ocluziei. 

Aparatele dentare fixe sunt realizate cu ajutorul unor brackeți (piese de mici dimensiuni care se lipesc pe dinți și permit fixarea unor arcuri sau ligaturi prin intermediul cărora se corectează poziția dinților). Aparatele dentare fixe se pot confecționa cu brackeți din metal, ceramică sau safir.

Aparatul dentar fix metalic este foarte eficient, are o rezistență mare și este mai vizibil decât aparatul cu brackeți ceramici sau din safir.

Aparatul dentar fix ceramic este estetic, ușor de igienizat, confortabil la purtare și mai puțin vizibil decât cel cu brackeți metalici.

Aparatul dentar Safir este ales de pacienții adulți care își doresc un aparat dentar discret, fiind ideal pentru persoanele la care aspectul estetic este foarte important. Aparatul Safir este aproape invizibil datorită transparenței brackeților, foarte rezistent (safirul este al doilea mineral ca duritate după diamante) și confortabil la purtare.

Alte metode de tratament ortodontic sunt cele cu aparate sub forma unor gutiere transparente din plastic dur (Invisalign) sau cele cu aparate dentare linguale, cu brackeți situați pe partea interioară a dinților (Incognito).

Perioada la care se realizează controlul și activarea aparatelor dentare variază în funcție de tipul aparatului dentar, precum și de tipul și complexitatea anomaliei dentare (de regulă la 4 săptămâni).

Controlul și activarea aparatelor dentare include:

  • Verificarea evoluției tratamentului ortodontic
  • Schimbarea și activarea elementelor de fixare ale arcului
  • Tracționarea unui grup de dinți sau unui anumit dinte
  • Schimbarea/strângerea elementelor de fixare a arcurilor
  • Igienizări periodice (detartraj și periaj)

Durata de purtare a unui aparat dentar ortodontic variază intre 1- 2 ani, depinzând de tipul de aparat dentar și severitatea problemelor de corectat ale fiecărui pacient.

Recomandări pe perioada tratamentului ortodontic: 

  • Evitarea alimentelor dure, crocante și a alimentelor tari
  • Evitarea gumei de mestecat și alimentelor lipicioase
  • Folosirea periuțelor speciale interdentare, a aței dentare și apei de gura
  • Păstrarea unei igiene orale riguroase
  • Control medical regulat

După finalizarea tratamentului cu aparatul dentar urmează o perioadă de contenție necesară pentru menținerea dinților în noua poziție. În această perioadă, ce poate varia în funcție de tipul anomaliei dentare, vârsta și tipul tratamentului, pacienții trebuie să poarte un aparat de contenție (un dispozitiv sub forma unei sârmulițe subțiri aplicată pe interiorul dinților, pe arcada inferioară sau sub forma unei gutiere ce se poartă în timpul nopții, pe arcada superioară).

Rezultatele purtării unui aparat dentar sunt excelente din punct de vedere estetic și funcțional, iar succesul unui tratament ortodontic depinde în mare măsură de cooperarea pacientului, respectarea recomandărilor medicului, efectuarea controalelor regulate și păstrarea unei igiene orale corecte.


Adresa noastră este:

Xanaclass Dental Clinic

home 38x38 Calea Călăraşilor nr. 176, Bloc 59, Scara A, Apt.3, Parter, Sector 3, București
email 38x38 email: clinicadentara@gmail.com
Sună acum! Tel. programări:
 0722 649 049