Sănătatea dentară la copii
Relația dintre micul pacient și medicul dentist trebuie să se formeze înainte să apară durerile de dinți, fiind recomandată familiarizarea cu medicul și aparatura din cabinet de la o vârstă cât mai fragedă.
Cel mai important pentru copii este să asocieze vizita la dentist cu o experiență placută. Dacă vizita la medic este amânată mai mult timp, afecțiunile dentare existente încep să se agraveze (apărând dureri, infecții, inflamații), iar micuțul poate căpăta teamă de dentist, refuzând cooperarea și asociind medicul și cabinetul stomatologic cu senzația de durere. Efectuând controale regulate de două ori pe an sau mergând la dentist cu părinții atunci când acestia își rezolvă problemele dentare, copiii se vor obișnui și vor accepta mult mai ușor să colaboreze cu medicul atunci când vor fi necesare eventuale tratamente.
Iată câteva sfaturi pentru sănătatea dentară a copiilor:
- Pentru o igienă orală corespunzatoare, urmăriti ca periajul copilului să fie efectuat în mod corect, de două ori pe zi. Dacă este necesar, puteți apela la medicul stomatolog pentru a primi instrucțiuni corecte de periaj.
- Vizitați medicul stomatolog încă de la apariția dinților temporari, atât pentru acomodarea copilului cu medicul dentist, dar și pentru monitorizarea dezvoltării danturii. În cadrul controalelor de rutină, medicul poate depista afecțiuni dentare ce pot influența dezvoltarea normală a danturii permanente.
- Dinții temporari (de lapte) trebuie tratați atunci când se cariază. Dinții de lapte sunt mai sensibili și mai puțin rezistenți decat cei permanenți, iar evoluția cariei este foarte rapidă. Dacă nu este tratată la timp, caria poate influența negativ dezvoltarea viitorilor dinți permanenți. Posibilele infecții datorate netratării la timp a cariilor se pot răspandi în organism și pot cauza diverse afecțiuni cardiovasculare, ale cailor respiratorii sau articulațiilor.
Puteți preveni apariția afecțiunilor dentare și complicarea celor existente, printr-o igienă orală corectă ce consta în efectuarea a două periaje zilnice, evitarea dulciurilor și băuturilor acidulate în exces și efectuarea controalelor periodice o dată la 6 luni.