Protetica dentară contribuie la refacerea morfologică și funcțională a aparatului dento-maxilar prin realizarea de lucrări protetice fixe (coroane dentare, punți) sau mobile (proteze mobile parțiale sau totale).
Este recomandat ca înainte de efectuarea lucrărilor protetice să se trateze toate afecțiunile dentare și parodontale.
Tipuri de lucrări protetice:
- Coroane/ punți integral ceramice (porțelan)
- Coroane/ punți metalo-ceramice
- Coroane/ punți din ceramica pe suport de zirconiu
- Coroane/ punți pe implanturi
- Proteze scheletate clasice sau cu sisteme speciale
- Încrustații din ceramică (INLAY, ONLAY)
Coroane dentare
Coroanele dentare sunt piese protetice cu ajutorul cărora pot fi refăcuți dinții deteriorați de procese carioase sau care prezintă obturații de mari dimensiuni.
Dinții naturali pe care se aplică coroanele dentare trebuie să fie sănătoși sau tratați corect în prealabil, să nu fie mobili, să aibă pereți rezistenți și o lungime suficient de mare astfel încât să ofere suport adecvat viitoarei coroane dentare.
Coroanele dentare metalo-ceramice
Avantaje:
- Aspect estetic apropiat dinților naturali
- Acomodare rapidă
Dezavantaje:
- Nu conferă o transluciditate naturală a dinților și de aceea nu se recomandă in zona frontală
- În timp, pe masură ce gingia de retrage odată cu vârsta, la baza dintelui poate apărea o linie închisă la culoare
- Uneori poate produce alergii din cauza aliajului metalic folosit ca substrat
Coroane dentare integral ceramice (porțelan)
Avantaje:
- Aspect estetic excelent
- Acomodare rapidă
- Ceramica este un material biocompatibil cu țesutul uman
Dezavantaje:
- Nu sunt recomandate pentru dinții care trebuie să suporte forțe mari de masticație
Coroane dentare din ceramică pe suport de zirconiu
Avantaje:
- Aspect estetic excelent datorită translucidității materialului
- Acomodare foarte rapidă
- Rezistență la forțe masticatorii mari
- Zirconiul este un material biocompatibil tolerat foarte bine de organism, nu cauzează alergii
Coroanele ceramice pe suport de zirconiu sunt realizate cu ajutorul unei tehnologii moderne, extrem de precise, denumită CAD/CAM frezare computerizată (Computer Assisted Design /Computer Assisted Manufacturing). Pe baza modelului obținut in urma amprentării dinților, se stabilește cu precizie, cu ajutorul computerului, grosimea stratului de ceramică, culoarea și transparența coroanei dentare.
Punțile dentare
Punțile dentare sunt piese protetice folosite pentru tratamentul edentației (lipsei dinților) parțiale atunci când mai există suficienți dinți pe arcadă pentru a putea agrega de aceștia lucrarea protetică.
Punțile dentare se indică în cazurile în care soluția de restaurare protetică pe implanturi dentare nu poate fi abordată din considerente ce țin de starea generală de sănătate, condițiile anatomice, morfologice și funcționale locale sau financiare ale pacientului.
Tipuri de punți dentare:
- Metalo- ceramice
- Integral ceramice
- Ceramică pe suport de zirconiu
Avantaje:
- Aspect estetic apropiat dinților naturali
- Acomodare rapidă
Dezavantaje:
- Necesita șlefuirea dinților adiacenți spațiului edentat pentru realizarea protezării
- Dinții stâlpi sunt expuși riscului de a se caria în lipsa unei igiene orale riguroase
Proteze dentare
Proteze totale acrilice
Proteza dentară totală acrilică este o lucrare protetică ce se adresează pacienților care au pierdut toți dinții de pe arcadă (prezintă edentație totală). Aceste proteze au rolul de a reda funcționalitatea și aspectul estetic, fiind o soluție pentru îmbunătățirea calității vieții acestor pacienți.
Proteze parțiale acrilice (provizorii)
Proteza dentară parțială este o lucrare protetică destinată pacienților care au pierdut o parte din dinții naturali, dar încă mai prezintă câțiva dinți restanți pe arcadă.
Proteze parțiale scheletate cu croșete turnate
Proteza partială scheletată cu croșete turnate este o lucrare protetică ce se adresează pacienților care încă mai prezintă dinți restanti pe arcadă. Proteza are la bază un schelet metalic acoperit de acrilat la nivelul crestelor edentate unde se montează dinții. Menținerea protezei în cavitatea bucală se realizează cu ajutorul unor croșete turnate care se ancorează de dinții restanți – dinți care, în unele situații pot necesită acoperirea cu microproteze prevăzute special pentru brațele croșetelor cu șanțuri și lăcașuri.
Proteze parțiale scheletate cu sisteme speciale
Proteza partială scheletată cu sisteme speciale este o lucrare protetică ce se adresează pacienților care încă mai prezintă dinți restanți pe arcadă. Proteza are la bază un schelet metalic acoperit de acrilat la nivelul crestelor edentate unde se montează dinții. Menținerea protezei în cavitatea bucală se realizează cu ajutorul unor microdispozitive estetice ascunse la nivelul crestelor sub dinții de înlocuire. Aceste proteze necesită pentru aplicare realizarea de microproteze pe o parte din dinții restanți unde se va fixa o componentă a sistemelor speciale de menținere. Sistemele speciale de menținere pot fi de tipul: culise, capse, capse laterale, bare cu călăreți (Dolder), telescoape sau ruptori de forte (balamale, amortizori). Protezele pot fi îndepărtate pentru igienizare.
Vizitele regulate la cabinetul stomatologic, efectuarea periodică a periajului profesional, precum și o igienă dentară riguroasă sunt importante pentru longevitatea restaurărilor dentare.