În cadrul primei vizite în clinica noastră îți evaluăm starea de sănătate, te ascultăm cu răbdare și îți oferim consultanță în vederea alegerii celei mai bune și eficiente soluții de tratament. Procedurile și tratamentele stomatologice se efectuează numai în urma unei consultații amănunțite a stării tale de sănătate generală și oro-dentară.
Discuția medic - pacient
Prima vizită la medicul stomatolog este foarte importantă pentru crearea relației medic – pacient și pentru întelegerea pașilor tratamentului.
Înainte de examinare, pentru evaluarea completă a stării de sănătate vei completa un chestionar medical pentru a ști dacă suferi de anumite afecțiuni și dacă urmezi anumite tratamente medicamentoase. De asemenea, trebuie să îi spui medicului dacă ai dureri sau simți un disconfort la nivelul dinților și gingiilor.
Aceste informații sunt importante a fi furnizate de către pacient înaintea începerii tratamentului stomatologic. Îți vom răspunde cu plăcere la toate întrebările legate de pașii tratamentului și modul de efectuare a procedurilor pentru a-ți elimina orice temeri.
Examinarea cavității bucale
Pentru stabilirea exacta a diagnosticului, medicul dentist va avea nevoie de una sau mai multe radiografii dentare.
Medicul îți va examina cu atenție starea dinților și a gingiilor, va observa gradul de igienă, prezența plăcii bacteriene și a tartrului, cariilor, starea obturatiilor, protezelor, lucrărilor dentare. Folosind camera intraorala, medicul îți va explica în detaliu starea clinică dentară, precum și soluțiile cele mai potrivite pentru problemele dentare identificate. Camera intraorală asigură vizualizarea în timp real a imaginilor din cavitatea bucală pe un monitor.
Ca prim pas înaintea oricărui tratament stomatologic, medicul îți va indica dacă este necesar, efectuarea unei proceduri de igienizare profesională pentru îndepartarea plăcii bacteriene și a tartrului.
Investigații imagistice
Radiografiile dentare oferă imagini detaliate, ajutând la identificarea problemelor dinților care nu pot fi observate în timpul unui examen medical obișnuit: carii interdentare, fracturi ale țesutului dur dentar, pierdere de masă osoasă, probleme în camera pulpară sau canalul radicular, infecții la nivelul rădăcinii, chisturi, etc.
Un alt tip de investigații imagistice, mai complex, se recomandă înainte de inserarea implanturilor dentare (computer tomograf). Tomografia Computerizată dentară (CT) este o investigație imagistică non-invazivă și nedureroasă, necesară în tratamentul cu implanturi dentare. Aceasta oferă imagini detaliate necesare în evaluarea corectă şi completă a cavității orale. Tomografia computerizată dentară realizată înainte de intervenție ajută medicul în examinarea cavității bucale, măsurarea dimensiunii osului în care urmează să fie introdus implantul dentar, starea ţesuturilor moi, stabilirea axului de inserţie a implanturilor dentare, necesitatea adiţiei osoase și ridicării membranei sinusale. După inserarea implanturilor, pentru monitorizarea evoluţiei şi integrării implantului dentar în osul alveolar se recomandă efectuarea unei radiografii.
La copii, radiografiile dentare sunt utile pentru a observa existența mugurilor și erupția dinților permanenți, respectiv dacă spațiul cavității bucale este suficient pentru erupția acestora, precum și înaintea începerii unui tratament ortodontic pentru corectarea poziției dinților și a ocluziei. Înainte de începerea unui tratament ortodontic se recomandă efectuarea unui set specific de radiografii și imagini ale maxilarului, mandibulei, ocluziei.
Radiografiile sunt recomandate și pentru urmărirea evoluției unor tratamente, cum ar fi cele endodontice, înaintea efectuării unor manopere chirurgicale, înainte și după inserarea implanturilor dentare, extracții dificile molari de minte sau după efectuarea unor manopere chirurgicale.
Cele mai întalnite tipuri de radiografii dentare sunt cea retroalveolară (identifică infecțiile dentare, abcesele, chisturile, tumorile, modificări osoase) și cea panoramică (oferă și imaginea osului maxilar, mandibular, sinusurilor maxilare, articulației temporo-mandibulare).
Sfaturi și recomandări
După finalizarea examinării clinice, medicul îți poate oferi, dacă este necesar, informații suplimentare despre cum poți îmbunătăți tehnica de periaj dentar și îți poate recomanda mijloace de igienizare suplimentare pe care să le folosești în igiena orală zilnică, precum ața dentară, apa de gură, dușul bucal.
Pentru tratamentele complexe vei primi un plan de tratament care conține intervențiile și tratamentele necesare, durata și costurile orientative.
Pentru a te programa la o consultație în clinica noastră, ne poți contacta telefonic.
Tel. programări: 0722 649 049 |