Implantul dentar este constituit dintr-un dispozitiv sub forma unui șurub plasat prin tehnici chirurgicale la nivelul osului maxilar sau mandibular și care înlocuiește rădăcina unui dinte natural lipsă.
Implantul dentar îndeplinește rolul de rădăcină dentară artificială și este utilizat cu succes pentru susținerea unui dinte sau unui grup de dinți (punți, proteze pe implanturi), fiind la ora actuală una dintre cele mai bune soluții pentru restaurarea edentațiilor.
Etape pentru realizarea lucrărilor protetice pe implanturi:
Etapa pregătitoare: Înaintea începerii unei lucrări protetice pe implanturi, medicul specialist implantolog realizează o examinare oro-dentară amănunțită pe baza radiografiilor și/sau tomografiilor dentare și evaluează starea generală de sănătate a pacientului pe baza unui set de analize de laborator. Tot în această fază se identifică posibile alte intervenții necesare a fi realizate înaintea inserării implantului, precum adiția osoasă sau elevațiile de sinus - proceduri chirurgicale ce se efectuează atunci când suportul osos în care trebuie inserat implantul dentar este insuficient.
Etapa chirurgicală: În această etapă are loc procedura de inserare a implantului în os printr-o intervenție chirurgicală realizată sub anestezie locală. Urmează o perioadă de vindecare ce durează între 3 - 6 luni necesară integrării implantului în os (osteointegrare). În această perioadă sunt necesare vizite la medic pentru monitorizarea procesului, pacientul trebuind să mențină o igienă orală riguroasă și să respecte întocmai indicațiile medicului.
Etapa protetica: Amprentarea pentru efectuarea lucrării protetice și ulterior, fixarea acesteia pe structura implantului.
Elementele componente ale implantului dentar:
- Implantul este dispozitivul sub forma unui șurub care se introduce în os. Acesta este realizat din titan, un material biocompatibil cu țesutul uman și rezistent
- Capa de vindecare se înșurubează în implant și are un rol protector pe perioada integrării implantului în os
- Bontul de vindecare se montează pe corpul implantului pentru a lăsa gingia să se modeleze în jurul acestuia
- Bontul de transfer este folosit pentru a reproduce poziția exactă a implantului în os atunci când se ia amprenta pentru coroana dentară
- Bontul protetic asigura suportul pentru coroana dentară
- Șurubul de fixare face legătura între componentele implantului
- Coroana dentară este partea vizibilă a implantului ăi are rol fizionomic și funcțional (în masticație). Aceasta se realizează din diferite materiale (ceramică, zirconiu) și se fixează prin înșurubare sau cimentare în implant.
Rolul implantului:
- Îmbunătățește semnificativ aspectul estetic
- Previne migrarea dinților învecinați
- Diminuează procesul de atrofiere osoasă
- Susține alte lucrări dentare ce înlocuiesc dinții pierduți (punți, proteze)
- Contribuie la recăpătarea funcțiilor masticatorii și fonatorii
Avantajele implantului dentar:
- Asigură o estetică deosebită
- Oferă senzația de dinți naturali
- Asigură o stabilitate foarte bună a lucrărilor protetice
- Nu necesită sacrificarea dinților integri învecinați
- Rezistență în timp
Lucrări protetice pe implanturi:
- Coroane dentare
- Punți dentare fixe
- Punți dentare demontabile
- Proteze fixe și mobilizabile
Contraindicații
Implantul dentar poate fi contraindicat în anumite afecțiuni sau boli: afecțiuni cardiace severe, afecțiuni reumatice, tulburări de coagulare, neoplazii, diabet insulino-dependent, afecțiuni imune, bruxism.
Igiena orală
O igienă orală riguroasă asigură longevitatea implanturilor dentare. Implanturile dentare necesită un tratament de îngrijire asemănător dinților naturali: periajul zilnic al dinților și respectarea indicațiilor medicului în privința periodicității controalelor și ședințelor de igienizare profesională.