Endodonția (tratamentul canalelor radiculare) se ocupă de prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor pulpei dentare.
Tratamentul endodontic este necesar atunci când medicul constată ca pulpa dentară din interiorul dintelui este inflamată sau infectată. Infecțiile apar datorită evoluției cariilor, microbii din procesul carios putând penetra smalțul și dentina, ajungând la nivelul pulpei dentare. Dacă nu este tratată la timp, infecția se poate răspandi prin intermediul canalelor către vârful rădăcinii dintelui ducând la apariția de abcese, intervențiile devenind astfel mult mai complexe.
Tratamentele endodontice pentru tratarea complicațiilor pulpare ale cariilor profunde sunt:
- Tratamentul pulpitelor
- Tratamentul necrozei pulpare
- Tratamentul gangrenei pulpare
Procedurile efectuate de medicul endodont menite sa salveze dintele și să elimine alte posibile complicații sunt extrem de minuțioase și diferă în funcție de gradul de distrugere a pulpei dentare.
Cu ajutorul tehnologiei moderne de instrumentare rotativă a canalelor radiculare, astăzi este posibilă salvarea dinților care în trecut necesitau extracția.
Tratamentul endodontic constă într-o succesiune de proceduri terapeutice care au ca scop eliminarea infecției de la nivelul pulpei dentare și sigilarea acestui spațiu de mediul bucal.
Etapele unui tratament endodontic:
- Eliminarea infecției și a factorilor cauzatori infecției
- Protejarea dintelui împotriva altor agresiuni microbiene prin sigilarea canalelor radiculare cu materiale de obturație specifice
Tratamentul de canal (endodontic) este indicat pentru conservarea unui dinte natural și constă în curățarea, lărgirea și dezinfectarea canalului radicular al dintelui pentru a îndeparta factorii microbieni care au condus la îmbolnavirea lui. Instrumentarea canalului se poate face manual sau mecanic rotativ.
După finalizarea tratamentului endodontic, dintele se poate restaura cu o obturație sau o coroana dentară.