Bruxismul

Bruxismul sau ‘scrâșnitul din dinți’ se manifestă prin contractarea mușchilor masticatori, cel mai adesea noaptea, în timpul somnului.

Dacă vă confruntaţi cu dureri în zona articulaţiei temporo-mandubulare şi a urechii sau cu dureri de cap frecvente, dacă vă surprindeţi câteodată cu maxilarele încleştate, dacă vă deranjează o oboseală musculară mai ales dimineaţa, la nivelul muşchilor masticatori, sau dacă noaptea în somn sesizați un zgomot de scrâşnire a dinților, acestea sunt câteva simptome ale bruxismului.

Există două feluri de bruxism: cel nocturn, care este și cel mai frecvent, caracterizat de scrâşnirea automată a dinţilor şi contracţii ritmice ale maxilarului, şi cel diurn, care este o reacţie la diferiţi stimuli.

Factorii declanșatori ai bruxismului pot fi atât de ordin psihic, cât și fizic. Principalii factori cauzatori ai bruxismului sunt stresul, anxietatea, dereglări ale somnului, tulburările de ocluzie (mușcătura). Scrâșnirea repetată a dinților determină tocirea acestora, fracturarea lucrărilor protetice existente, apariția durerilor dentare, migrenelor, durerilor în zona tâmplelor și a gâtului, sensibilitate dentară. Cea mai frecventă manifestare a bruxismului este abraziunea dentară, respectiv uzura straturilor de țesut dentar, care poate afecta smalțul, sau, in formele avansate, și dentina, apărând astfel o sensibilitate a dinților la variațiile de temperatură ale alimentelor sau băuturilor consumate.

Puteți afla că suferiţi de bruxism și care sunt cauzele acestuia doar în timpul unui control stomatologic. Medicul dentist poate observa însă imediat abraziunea smalțului și posibilele leziuni la nivelul coletului. Dacă pacientul prezintă probleme ortodontice, înghesuiri sau spaţieri dentare, malpoziţii sau probleme protetice, se va realiza mai întâi tratamentul acestora. Una dintre metodele de tratament constă în utilizarea gutierelor pe timpul nopții.

Gutiera este o piesa transparentă sub forma unei măști de plastic dintr-un material ușor și elastic, care se realizează în cabinetul dentar pe baza amprentării arcadelor pacientului. Gutiera se aplică pe una dintre arcade seara, după efectuarea periajului dentar, urmând a se îndeparta dimineața. Un astfel de dispozitiv protejează dinții și lucrările protetice împotriva tocirii, fracturării și fisurării în urma încleștării și strângerii din dinți.

Tratarea leziunilor provocate de cazurile severe de bruxism poate necesita reconstrucția suprafetelor ocluzate cu ajutorul obturațiilor sau coroane dentare. .


Adresa noastră este:

Xanaclass Dental Clinic

home 38x38 Calea Călăraşilor nr. 176, Bloc 59, Scara A, Apt.3, Parter, Sector 3, București
email 38x38 email: clinicadentara@gmail.com
Sună acum! Tel. programări:
 0722 649 049