Boala parodontală

Boala parodontală este o afecțiune inflamatorie de o natură extem de complexă, a cărei principală cauză este cea infecțioasă, ce afectează gingia și țesuturile de susținere a dintelui.

Forma incipientă a îmbolnăvirii parodontale se numește gingivită. Depunerea de placă dentară și tartru, precum și igiena orală incorect efectuată sunt principalele cauze ale apariției acestei afecțiuni. Gingivita se manifestă prin inflamația gingiei din jurul dintelui, sângerare la periaj și culoarea roșie a gingiei.

Netratată, gingivita evoluează către forme mai avansate care în timp conduc la afectarea țesuturilor de susținere a dintelui, retracția gingiei și ulterior a osului, cresșerea mobilității dinților și in final, la pierderea acestora. 

Gingivita se poate preveni și trata prin menținerea unei igiene orale corecte și efectuarea cu rigurozitate a unor controale periodice la medicul stomatolog. Placa bacteriană și tartrul care se acumulează în timp, vor fi îndepărtate în cadrul ședințelor de igienizare profesională, care presupun efectuarea unor manopere profilactice nedureroase de detartraj cu ultrasunete, periaj profesional și Air-flow.

Gingivita netratată avansează către un alt stadiu al bolii, numit parodontită marginală cronică superficială. Dinții devin sensibili datorită procesului de retracție a gingiei, apar sângerările spontane la periaj, halena (respirație urât mirositoare) și dureri moderate, difuze. Agravarea afecțiunii se poate preveni prin instituirea unei igiene orale zilnice corecte și a unui tratament stomatologic parodontal aplicat corect și la timp.

Dacă toate aceste măsuri nu sunt aplicate afecțiunea evoluează spre stadiul de parodontită marginală cronică profundă care este forma cea mai avansată a bolii parodontale, caracterizată prin apariția așa numitelor "pungi parodontale adevarate" care sunt reale focare de infecție pentru întregul organism. Gingia se desprinde treptat de dinte, dinții devin mobili și își pot modifica poziția. Tratamentul acestei forme extrem de avansate a bolii parodontale este mult mai complex, fiind necesare intervenții uneori laborioase de chirurgie parodontală.

Controlul regulat la medicul stomatolog și efectuarea procedurilor de igienizare profesională au un rol esențial în prevenirea și depistarea din faze incipiente a bolii parodontale și a altor afecțiuni dentare.


Adresa noastră este:

Xanaclass Dental Clinic

home 38x38 Calea Călăraşilor nr. 176, Bloc 59, Scara A, Apt.3, Parter, Sector 3, București
email 38x38 email: clinicadentara@gmail.com
Sună acum! Tel. programări:
 0722 649 049