Cauzele durerilor dentare

Cauzele cele mai frecvente ale durerilor dentare sunt cariile, abcesele, bolile gingivale, fisurile sau fracturile dinților.

Cariile dentare reprezintă cea mai des întilnită cauză a durerilor de dinți. Acestea apar atunci când dinții sunt atacati de acizii produși de bacteriile din cavitatea bucala. Netratate, cariile evoluează, devenind întinse în suprafață și profunzime, ajungând să afecteze în final pulpa dentară. Semnalul existenței unui proces de distrucție avansat este dat de apariția durerii spontane. Dacă nu este tratată la timp, infecția va avansa prin intermediul canalelor către vârful rădăcinii dintelui ducând la apariția infecțiilor periapicale, care în forma lor acută poartă denumirea de abcese. 

Abcesul dentar se manifestă prin formarea unor colecții cu puroi în interiorul țesutului osos din jurul dintelui și produce dureri pulsatile, spontane, tumefacție (umflarea zonei respective) și respirație urât mirositoare. După eliminarea infecției, medicul  tratează canalul dintelui și încearcă salvarea acestuia. În unele cazuri recuperarea dintelui nu este posibilă și se poate ajunge la extracție.

O altă cauză a apariției durerii este hipersensibilitatea dentară. Aceste dureri pot fi generate de: carii incipiente netratate, obturații vechi fisurate, dinți fracturați sau fisurați, retracții gingivale, abraziuni dentare accentuate așa cum apar în bruxism (scrâșnirea dinților). Persoanele care suferă de hipersensibilitate dentară simt un disconfort sau o durere la nivelul dinților atunci când consumă alimente sau băuturi reci, calde sau dulci sau chiar la simpla atingere a dinților.

Cum se pot preveni durerile dentare?

Controlul periodic la medic și igiena orala corectă contribuie la menținerea sănătății dinților. Igiena orală corectă constă în efectuarea periajului zilnic, folosirea aței dentare și a apei de gură.

Pentru a preveni apariția afecțiunilor dentare și agravarea celor existente, controlul periodic la medicul dentist este recomandat a fi efectuat o data la șase luni, atunci când este recomandată si efectuarea unei ședințe de igienizare profesională (detartraj cu ultrasunete, periaj profesional, Air-Flow) pentru indepărtarea tartrului, a plăcii dentare bacteriene și a colorațiilor de pe suprafețele dinților.


Adresa noastră este:

Xanaclass Dental Clinic

home 38x38 Calea Călăraşilor nr. 176, Bloc 59, Scara A, Apt.3, Parter, Sector 3, București
email 38x38 email: clinicadentara@gmail.com
Sună acum! Tel. programări:
 0722 649 049