Alimentele benefice sănătății dentare
Alimentația are un rol important pentru menținerea sănătății dentare, lipsa unor vitamine și minerale din organism putând avea consecințe nedorite asupra dinților și gingiilor.
- Merele, citricele și căpsunile conțin vitamina C. Lipsa vitaminei C duce la distrugerea rețelei de colagen din gingie
- Cartofii, morcovii, broccoli, țelina - conțin Vitamina A, care ajută la formarea smalțului dentar
- Vitamina D are un rol important în mineralizarea țesuturilor dentare, facilitând absorbția de calciu și depozitarea acestuia în oase și dinți. Carența vitaminei D poate determina afecțiuni ale gingiei Alimente ce conțin vitamina D: pește, produse lactate, ouă, cereale integrale
- Cerealele și fructele de mare - conțin fluor care întărește smalțul dinților
- Nucile sunt sărace în zahăr și bogate în nutrienți fortifianți, calciu și magneziu, minerale care oferă rezistență dinților
- Laptele conține calciu care ajută la protejarea dinților prin combaterea carențelor de minerale
Exista însă și alimente care afectează dinții: cafeaua și ceaiul produc îngălbenirea dinților, iar zahărul, citricele și băuturile carbogazoase consumate în exces pot conduce la eroziuni ale smalțului.